27 januari 2015 12:00 ‐ Bron: Trouw

Betere leerprestaties door minder lesuren

Minder uren verplicht naar school, dat zou wel eens heel goed kunnen zijn voor de efficiëntie van het Nederlandse onderwijs. 

Lees verder


27 januari 2015 10:00 ‐ Bron: Arbeidsmarktplatformpo.nl

VierSlagLeren 2015-2017: gewijzigde regeling

Het succesvolle project ‘VierSlagLeren’ van het Arbeidsmarktplatform PO slaat vier vliegen in één klap. Startende leraren vinden een baan en behalen een masterdiploma en tegelijkertijd behalen ervaren leraren een master. Samen werken ze aan schoolontwikkeling en leren van elkaar. 

Lees verder


27 januari 2015 07:00 ‐ Bron: Rijksoverheid.nl

Predicaat Excellente School inspireert scholen om zich verder te verbeteren

Maandagmiddag 26 januari zijn in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in aanwezigheid van premier Rutte aan 106 scholen de predicaten Excellente School 2014 uitgereikt. Deze derde editie was voor staatssecretaris Sander Dekker aanleiding om onderzoek te laten doen naar de effecten van het predicaat. 

Lees verder

Lees de Kamerbrief


26 januari 2015 14:00 ‐ Bron: Velon.nl

26 & 27 maart 2015: VELON congres

Eind maart vindt het grote VELON-congres plaats, dit jaar in Arnhem! Het wordt georganiseerd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Radboud Universiteit en Artez Hogeschool voor de Kunsten.

Het programma is veelbelovend, zie de website voor meer informatie.23 januari 2015 08:00 ‐ Bron: drs. Joop Smits

Hoe speciaal is het speciaal basisonderwijs?

Voor het eerst is onderzocht, na 4 jaar research en ontwikkeling, of kinderen die in het basisonderwijs zijn vastgelopen, daadwerkelijk worden geholpen in het speciaal basisonderwijs (SBO).

Lees het onderzoeksrapport ‘Hoe speciaal is het speciaal basisonderwijs?

Of lees het persbericht

22 januari 2015 08:00 ‐ Bron: AD.nl

Aantal 'excellente scholen' stijgt flink

Het aantal zogenoemde excellente scholen is flink gestegen, naar 106. Vorig jaar waren het er nog 76. De scholen krijgen het bijbehorende predicaat volgende week uitgereikt in aanwezigheid van premier Mark Rutte.

Lees verder


21 januari 2015 12:00 ‐ Bron: ScienceGuide

Leraar zijn is evenwichtskunst

In lerarenopleidingen wordt sterker de nadruk gelegd op het toetsen van ‘harde’ vaardigheden en kennis. Dat is tot op zekere hoogte terecht omdat het minimumniveau daarvan moet worden geborgd. Maar daardoor raakt het belang van persoonlijke reflectie bij leraren achterop, laat lectoraal onderzoek zien.

Lees verder


21 januari 2015 08:00 ‐ Bron: De Stentor

Saxion gooit roer deeltijdonderwijs om

Studenten die in september bij Saxion beginnen met een deeltijdstudie, krijgen meer vrijheid. De hogeschool versoepelt het strakke keurslijf van de huidige deeltijdopleidingen om beter aan te sluiten bij de wensen van studenten en bedrijfsleven.

Lees verder20 januari 2015 16:30 ‐ Bron: nu.nl

Staatssecretaris Dekker past rekentoets niet aan

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) piekert er niet over om de rekentoets aan te passen. Organisaties uit het onderwijsveld willen dat de rekentoets alleen wordt ingezet om het rekenniveau van leerlingen vast te stellen.

Lees verder


20 januari 2015 10:00 ‐ Bron: vos/abb

‘Rekentoets disproportioneel en onaanvaardbaar’

Onder andere de VO-raad maakt zich grote zorgen over de positie en het gewicht van de rekentoets en de manier waarop de lat van die toets stapsgewijs wordt verhoogd.

De VO-raad heeft hierover samen met de PO-Raad, onderwijsvakbonden en de Landelijke Ouderraad een brief geschreven aan de Vaste Kamercommissie voor OCW. 

Lees verderActueel

In het archief