21 maart 2023 09:28 ‐ Bron: Arbeidsmarktplatform

Mentoring zij-instroom: van financiële expert naar leraar

Het onderwijs en de financiële sector hebben de handen ineengeslagen om financiële experts naar een baan voor de klas te begeleiden. Daarom startte het Arbeidsmarktplatform PO samen met ABN AMRO in 2021 met een mentoringprogramma. 

Lees verder


21 maart 2023 09:28 ‐ Bron: Platform Samen Opleiden en Professionaliseren

Nieuw katern | Klassenmanagement op de leerwerkplek

Het nieuwste katern uit onze Kwaliteitsreeks gaat over de beheersing van klassenmanagement van aanstaande leraren, de uitdagingen waar zij in de praktijk tegenaan lopen, hoe het leerproces verloopt en hoe opleiders – vanuit scholen en instituten – hen daarbij kunnen ondersteunen.

Lees verder


21 maart 2023 09:28 ‐ Bron: Platform Samen Opleiden en Professionaliseren

Nieuw dossier | Sterk in RATO

Het oplopende lerarentekort vraagt om landelijke regie en de bereidheid van alle betrokken partijen om samen te werken. In een werkplan heeft minister Wiersma met de sectorraden en lerarenorganisaties afspraken gemaakt over vier thema’s die bijdragen aan de aanpak van het lerarentekort: regionale samenwerking, onderwijstijd, bevoegdheden en opleiden van leraren.

Lees verder


21 maart 2023 08:28 ‐ Bron: Didactief online

Onderwijs is een waarde op zich

De Belgische hoogleraar Wim van den Broeck filosofeerde afgelopen najaar in de Tweede Kamer over de intrinsieke waarde van onderwijs, en de misvattingen die daarover de ronde doen. Een van zijn stellingen: wat in het onderwijs moet gebeuren met leerlingen die leerproblemen hebben, is een zaak van het onderwijs zelf.

Lees verder


21 maart 2023 08:28 ‐ Bron: VOSABB

Wiersma mikt op inclusief onderwijs in 2035 – PO/VO

Het is de ambitie om in 2035 inclusief onderwijs in te voeren. Dat meldt onderwijsminister Dennis Wiersma in het document Contouren werkagenda Route naar inclusief onderwijs dat hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voorwaarde is wel, zo benadrukt hij, dat de leraren weer aanhaken bij het gesprek over inclusief onderwijs.

Lees verder


15 maart 2023 11:28 ‐ Bron:

14 april | Conferentie "Grip op schrijfvaardigheid"

Schrijfvaardigheid vraagt om extra urgentie binnen het onderwijs! Kom daarom naar Gouda voor dit inspirerende kennismoment, dat zich specifiek richt op effectief schrijfonderwijs.Veel scholen willen in het kader van het verstevigen van de basisvaardigheden het schrijfonderwijs op hun school een impuls geven. Maar hoe ziet goed schrijfonderwijs er eigenlijk uit? 

Lees verder/aanmelden15 maart 2023 09:28 ‐ Bron: AOb

Iets meer studenten kiezen dit jaar voor pabo

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het aantal eerstejaars aan de hogescholen gedaald, blijkt uit de definitieve tellingen die vandaag bekend zijn gemaakt. De opleiding verpleegkunde krijgt de hardste klappen. Zij zagen geen 7.400 studenten aan de start verschijnen, maar slechts 6.100. Wel kozen iets meer studenten voor een pabo-studie.

Lees verder


15 maart 2023 09:28 ‐ Bron: VH

Instroom, inschrijvingen en diploma’s 2022/2023

Ten opzichte van vorig studiejaar is de instroom in het hbo dit jaar met 5,4% afgenomen tot 107.715 eerstejaars. Een mogelijke reden voor deze afname is de herinvoering van de basisbeurs in studiejaar 2023-2024, welke Nederlandse studenten zou hebben kunnen aangespoord de aanvang van hun studie een jaar uit te stellen. Lichte stijging aanmeldingen pabo 22/23

Lees verder


15 maart 2023 06:28 ‐ Bron: NOS

Bindend studieadvies gaat op de schop: onderwijsinstellingen reageren verdeeld

Het bindend studieadvies moet op de schop. Dat advies, dat studenten verplicht om het grootste deel van hun studiepunten in het eerste jaar te halen, levert volgens onderwijsminister Robbert Dijkgraaf veel stress op bij studenten die het toch al zwaar hebben. Binnen een paar weken stuurt hij de Tweede Kamer een brief.Het onderwijsveld reageert verdeeld.

Lees verder


14 maart 2023 14:28 ‐ Bron: Platform Samen Opleiden & Professionaliseren

Inschrijving geopend! | Digitale sessies De week van Samen Opleiden 2023

Sterk in ontwikkeling, hét centrale thema van De week van Samen Opleiden 2023. Van 11 tot en met 13 april 2023 draait het allemaal om van en met elkaar leren. Vanaf vandaag kan je je voor de digitale sessies op dinsdag 11 en woensdag 12 april inschrijven.

Lees verder


Actueel

In het archief