13 januari 2021 07:30 ‐ Bron:

Podcast Barbara de Kort

(Op) weg gaan

Dit maal een podcast in plaats van een blog. Het is de tekst van het afscheidscollege dat ik op 3 april 2020 had willen geven. Uiteindelijk is het gepubliceerd, in de vorm van een podcast.

Lees de introductie en luister de podcast
12 januari 2021 08:28 ‐ Bron: Bron

'Opsplitsen Pabo geen goed idee’

Het kabinet werkt aan plannen om de Pabo op te splitsen in aparte opleidingen die gericht zijn op het jongere en het oudere kind. “Niet doen”, stelt Astrid Venes, directeur van Fontys Hogeschool Kind en Educatie.

Lees verder


11 januari 2021 08:28 ‐ Bron: RTV Oost

Zwolse pabo doet mee aan proef, student kiest direct voor werken met jongere of oudere kinderen

Het kabinet wil meer studenten warm maken voor het basisonderwijs. Om de pabo aantrekkelijker te maken is een experiment gestart waarbij de student gelijk al kan kiezen voor werk in de onder- of bovenbouw. Dit moet vooral jongens over de streep trekken om voor de pabo te kiezen. De pabo van hogeschool Viaa in Zwolle is als eerste pabo in het land al gestart met de specialisaties.

Lees verder


08 januari 2021 08:28 ‐ Bron: PO-Raad

PO-Raad roept leden op: reageer op internetconsultatie voor bevoegdheid jonge of oudere kind

Lerarenopleidingen kunnen mogelijk vanaf studiejaar 2022/2023 een aparte opleidingsroute voor het jonge of oudere kind aanbieden. Studenten kunnen dan een bevoegdheid halen om specifiek les te geven aan het jonge of oudere kind. Het wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken, is door minister Van Engelshoven ter consultatie aangeboden. De PO-Raad is kritisch op het wetsvoorstel en roept haar leden op om de internetconsultatie in te vullen. 

Lees verder


08 januari 2021 08:28 ‐ Bron: PO-Raad

Zo maak je jouw afstandsonderwijs effectiever

Afstandsonderwijs is minder effectief dan fysiek onderwijs, zoveel is helder. Maar je kunt zelf actie ondernemen om jouw afstandsonderwijs effectiever te maken. De Onderwijsinspectie deed onderzoek en zet kansen en bedreigingen op een rij.

Lees verder


07 januari 2021 09:28 ‐ Bron: Platform Samen Opleiden & Professionaliseren

22 januari 2021 | Themabijeenkomst ‘De organisatie van Samen Opleiden onder de loep’

Hoe organiseer je Samen Opleiden in een partnerschap op zo’n manier dat je gezamenlijk waarde creëert, met eigenaarschap en betrokkenheid bij alle partners? Een vraagstuk waar veel nieuwe maar ook meer ervaren partnerschappen regelmatig mee worstelen, bijvoorbeeld als er nieuwe partners toetreden.

Lees verder


06 januari 2021 14:19 ‐ Bron: VELON

Velon | Online Verjaardagscongres 2021

Het Velon Online Verjaardagscongres vindt plaats op 8 en 9 maart 2021. Het wordt een online feestje van met nieuwe inspiratie, uitwisseling van kennis en ontmoetingen met andere lerarenopleiders in Nederland en Vlaanderen.

Lees verder


06 januari 2021 13:28 ‐ Bron: Scienceguide

Pabo wordt opgesplitst om meer mannen aan te trekken

Vanaf 2022 komt er een pabo voor het jongere en voor het oudere kind. Zo hoopt OCW dat meer mannen naar de pabo gaan omdat die nu geen zin hebben om stage te lopen bij de kleuters.

Lees verder


06 januari 2021 13:28 ‐ Bron: Didactiek on line

Lessen uit de lockdown

De werkplaats Onderwijsonderzoek Utrecht deed onderzoek naar de effecten van de eerste lockdown (daling van de leerprestaties, zoals elders) èn trok er lessen uit, gebaseerd op interviews met collega-leraren.

Lees verder


30 december 2020 13:28 ‐ Bron: Komenskypost

Marita Eskes Influencer van het jaar 2020

De redactie van KomenskyPost heeft unaniem Marita Eskes gekozen tot influencer van het jaar. Marita Eskes is gekozen voor al haar inspanningen om iets te doen aan de verslechterende leesvaardigheid van veel leerlingen. Een groeiend aantal laaggeletterden is het gevolg van tekortschietend leesonderwijs.

Lees verder


Actueel

In het archief